Stichting Monument Woeste HoeveHendericus Albertus Johan Herman SchamhartJan was geboren op 8 december 1905 in Amsterdam.
Hij woonde sinds 13 maart 1941 met zijn gezin op kasteel De Haere in Olst. Hij dreef hier met zijn vader een houthandel. In eerste instantie werkte hij de Duitsers zo veel mogelijk tegen zonder zich bij een verzetsorganisatie aan te sluiten. In 1944 werd hij bij het actief verzet betrokken toen hij onderdak gaf aan een technicus van de RVV (Raad van Verzet), die met apparatuur in het koetshuis kwam onderduiken. Jan werd al snel zelf ook lid van de RVV. Hij zette een spionagenetwerk van contacten op in Salland en het noorden van de Achterhoek. Alle berichten kwamen naar De Haere en werden via de RVV- zender naar Engeland geseind. Veel RVV-leden zaten er voor korte of lange tijd ondergedoken.

Op woensdagmorgen 6 december 1944 werd De Haere overvallen door de SD (Sicherheitsdienst). Jan was zondag al gewaarschuwd dat enkele van zijn medewerkers waren opgepakt, maar hij wilde niet onderduiken. Hij was bang dat zijn vader anders extra gevaar zou lopen. Jan werd aan zware verhoren onderworpen maar heeft niets losgelaten.
Uiteindelijk werd hij overgebracht naar de Oxerhof in Colmschate.

Op de dag van de executie was Jan 39 jaar oud, hij was gehuwd en had 2 kinderen.

terug

H.A.J.H.Schamhart

© www.mijn-eigen-website.nl (design)