Stichting Monument Woeste HoeveCheslaw OberdakTjes werd geboren op 20 juli 1921 in Krakow, Polen.
Hij was in opleiding tot piloot toen op 1 september 1939 de Duitsers Polen binnenvielen. Hij is direct gevlucht en kwam uiteindelijk in Engeland terecht, waar hij zijn opleiding kon afmaken en in de RAF werd opgenomen.
In mei 1944 vloog hij in een Mustang die bommenwerpers begeleidde die een bombardement op Magdeburg hadden uitgevoerd. Op de terugweg boven Overijssel begaf de motor van de Mustang het en moest hij een noodlanding maken. Hij werd opgevangen door het verzet en heeft o.a. in Amsterdam ondergedoken gezeten. Op 6 december 1944 ging hij met behulp van het verzet vanuit Amsterdam richting de Veluwe, in de hoop het bevrijde deel van Nederland te bereiken. Op 24 december werd hij in Hoenderloo door de Duitsers gearresteerd en aan de SD overgedragen. Omdat hij een Pool was werd hij niet als krijgsgevangene beschouwd door de Duitsers maar als terrorist.
Hij werd opgesloten in de Kruisberg in Doetinchem.

Op de dag van de executie was Tjes 23 jaar oud en ongehuwd.
Tot 1994 was hij één van de twee onbekende slachtoffers van de fusillade. In 2008 werd hij op het Ereveld Loenen via DNA-onderzoek officieel geïdentificeerd.

zie ook: wikipedia, Czeslaw Oberdak

terug

C.Oberdak

© www.mijn-eigen-website.nl (design)