Stichting Monument Woeste HoeveCheslaw OberdakTjes werd geboren op 20 juli 1921 in Krakow, Polen.
Hij was in opleiding tot piloot toen op 1 september 1939 de Duitsers Polen binnenvielen. Hij is direct gevlucht en kwam uiteindelijk in Engeland terecht, waar hij zijn opleiding kon afmaken en in de RAF werd opgenomen. In mei 1944 vloog hij in een Mustang die bommenwerpers begeleidde die een bombardement op Magdeburg hadden uitgevoerd. Op de terugweg boven Overijssel begaf de motor van de Mustang het en moest hij een noodlanding maken. Hij werd opgevangen door het verzet en zou met andere piloten via een zogenaamde pilotenlijn naar geallieerd gebied worden gebracht. Voordat er een mogelijkheid werd gevonden vond de invasie in Normandië plaats en moest er gewacht worden op een nieuwe gelegenheid.

In oktober gingen ze naar Otterlo, omdat ze met Pegasus II zouden meegaan (zie: Heijen, J.H.). Tjes werd, net als de meeste anderen, gevangengenomen. Omdat hij een Pool was werd hij niet als krijgsgevangene beschouwd door de Duitsers maar als terrorist.
Hij werd opgesloten in de Kruisberg in Doetinchem.

Op de dag van de executie was Tjes 23 jaar oud en ongehuwd.
Tot 1994 was hij één van de twee onbekende slachtoffers van de fusillade. In 2008 werd hij op het Ereveld Loenen via DNA-onderzoek officieel geïdentificeerd.

zie ook: wikipedia, Czeslaw Oberdak

terug

C.Oberdak

© www.mijn-eigen-website.nl (design)