Stichting Monument Woeste HoeveHerman LeusHerman werd geboren op 18 december 1917 in Hengelo, maar groeide op in Bergen op Zoom.
Hij werkte daar, net als zijn vader voor hem, bij machinefabriek "de Holland". Tijdens de bezetting werd hij al snel naar Duitsland gestuurd voor de Arbeitseinsatz (gedwongen tewerkstelling in Duitsland). Dat beviel hem totaal niet, hij wilde weg, naar Engeland om tegen de Duitsers te kunnen vechten. Samen met een vriend vertrok hij op 3 augustus 1942 via BelgiŽ en Frankrijk naar Spanje. Na diverse malen in zowel Frankrijk als Spanje te zijn opgesloten in kampen en gevangenissen, kwamen ze uiteindelijk op 5 juni 1943 aan in Engeland (van deze reis zijn dagboekaantekeningen van Herman bewaard gebleven).
Na te zijn getest op o.a. betrouwbaarheid werden ze gerekruteerd door BI (Bureau Inlichtingen). BI was verantwoordelijk voor het opleiden en uitzenden van geheim-agenten naar Nederland. Herman werd op 11 april 1944 gedropt en toegevoegd als seiner aan de RVV (Raad van Verzet).

Eerst was hij werkzaam op de Utrechtse Heuvelrug en vervolgens in Drie bij Ermelo. Daar liep hij in een val van de SD (Sicherheitsdienst). Herman werd overgebracht naar de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn, waar hij aan zware verhoren werd onderworpen.
Later werd hij overgebracht naar het huis van bewaring in Zwolle.

Op de dag van de executie was Herman 27 jaar oud en ongehuwd.

zie ook: wikipedia

terug

H.Leus

© www.mijn-eigen-website.nl (design)