Stichting Monument Woeste HoeveJoannes Martinus KortlangJoannes werd geboren op 30 april 1919 in Ermelo.
Zijn broer Luther was lid van het verzet en werkte veel samen met zijn neef Kees Kortlang. Luther werd door de SD (Sicherheitsdienst) uit Apeldoorn gezocht. Op 26 januari 1945 deed de SD een inval bij de familie Luther A.E. Kortlang (een broer van zijn vader Johannes en de vader van Kees). Meteen na de arrestatie van zijn vader holde Kees naar het huis van zijn oom Johannes (zie: Kortlang, J.E.W.G.). Toen hij daar aankwam zag hij dat het huis werd omsingeld. Hij kon nog net met neef Luther in een schuilplaats verdwijnen.

Joannes vond het niet nodig om mee te gaan naar de schuilplaats, hij had een Ausweis (een soort werkvergunning) en dacht daardoor dat hem weinig kon overkomen. Toch werd hij met zijn vader Johannes gearresteerd.
Toen de SD weg was ging Kees terug naar huis en werd Luther door zijn zus Annie naar een veiliger plek gebracht. Toen Annie thuis kwam was de SD weer terug en werden mevrouw Kortlang en haar dochters Annie en Petronella gearresteerd. De SD liet een briefje achter met de mededeling dat indien Luther zich meldde, zijn familie zou worden vrijgelaten. De volgende dag meldde Luther zich inderdaad, maar de enige die werd vrijgelaten was zijn oom. Zijn moeder en zusters werden pas op 27 februari vrijgelaten. Op 29 januari werd Luther overgebracht naar de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn waar ook zijn vader en broer gevangen zaten.
Later zijn ze alle drie overgebracht naar de Kruisberg in Doetinchem.
Op 2 maart werd Luther, samen met 45 Nederlandse politieke gevangenen in Varsseveld geŽxecuteerd.

Op de dag van de executie was Joannes 25 jaar oud en ongehuwd.

terug

J.M.Kortlang

© www.mijn-eigen-website.nl (design)