Stichting Monument Woeste HoeveJan Reint KerkdijkReint werd geboren op 29 januari 1919 in Vriezenveen (Overijssel).
Reint had een boerderij in De Pollen. Hij werd lid van de KP (knokploeg) Almelo en de LO (Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers), afdeling Vriezenveen. Samen met zijn vriend Mans Meijers verzorgde hij de onderduikers en bovendien hielpen ze bij wapendroppings. De wapens werden opgeslagen op de boerderij van Reint.

In de nacht van 6 op 7 maart 1945 werd er een razzia gehouden door de SD (Sicherheitsdienst) van Almelo in Vriezenveen en De Pollen, om mensen op te sporen die zich aan de Arbeitseinsatz (gedwongen tewerkstelling in Duitsland) hadden onttrokken. Ze waren bovendien getipt door een NSB'er uit Vriezenveen dat er op de boerderij van Reint wapens werden verborgen. Bij de huiszoeking werden die inderdaad gevonden.
Reint en Mans, die daar aanwezig was, werden gearresteerd en opgesloten in het huis van bewaring in Almelo (zie: Meijers, H.J.).
Op de avond van 7 maart werden ze overgebracht naar het SD-kantoor waar ze zwaar werden mishandeld. De SD'ers wilden hen hoe dan ook nog op de lijst van Todeskandidaten hebben voordat de wagen met gevangenen naar de "Woeste Hoeve" zou vertrekken.

Op de dag van de executie was Reint 26 jaar oud, hij was gehuwd en had 2 kinderen.

terug

J.R.Kerkdijk

© www.mijn-eigen-website.nl (design)