Stichting Monument Woeste HoeveHendrik HaddersHendrik werd geboren op 5 april 1915 in Emmen.
De gebroeders Hendrik, Jan en Willem hadden samen met hun vader een boerderij in Zuidbarge bij Emmen. Zij werden al in 1942 lid van de OD (Ordedienst). In oktober 1944 werd door Willem Frieling (zie: Frieling, W.) de wapenzending verzorgd van een dropping bij Hollandscheveld. Toen hij niemand bij de kapel vond waar de wapens zouden worden opgeslagen, werd contact opgenomen met de broers Hadders. Zij gaven toestemming om de wapens op hun boerderij op te slaan. Op 12 januari hoorden ze dat er op de boerderij van een andere Hadders naar wapens was gezocht. Ze begrepen dat ze zelf nu een inval konden verwachten. Alle wapens waren inmiddels ondergebracht in een veraf gelegen schuur.

Op 13 januari werd de boerderij omsingeld. Hendrik en Willem werden gevangen genomen. Jan was niet aanwezig, hij is tot het eind van de oorlog ondergedoken. Op het bureau van de Landwacht (hulppolitie bestaande uit Nederlandse landverraders) werden ze verhoord, er werden steeds meer verzetsmensen binnengebracht. Ook deze arrestatiegolf was het gevolg van de acties van landwachter Smit (zie: Emmens, W.).
Ze werden uiteindelijk opgesloten in het huis van bewaring in Assen. Willem werd later met een aantal anderen van het ene naar het andere concentratiekamp gesleept en heeft de oorlog overleefd.

Op de dag van de executie was Hendrik 29 jaar oud en ongehuwd.

terug

H.Hadders

© www.mijn-eigen-website.nl (design)