Stichting Monument Woeste HoeveHermanus Marinus RodinkHerman werd geboren op 3 september 1920 in Epe, maar woonde in Zwolle.
Hij was apothekersassistent en werkte als laborant op de blokmelkfabriek. Hij had twee broers en een zus en het hele gezin was op de een of andere manier betrokken bij het verzet. Herman deed ook een opleiding als analist en was om die reden de aangewezen persoon om met chemische stoffen te werken. Hij hield zich dan ook vooral bezig met het vervalsen van persoonsbewijzen. Dat werd de aanleiding voor zijn arrestatie.

Eind 1944 werden veel Rotterdammers naar Duitsland afgevoerd voor tewerkstelling in de oorlogsindustrie. De tocht ging via Zwolle en daar probeerden velen te voorkomen dat ze verder moesten. Ze hadden nieuwe persoonsbewijzen nodig en daar zorgde Herman voor. Toen enkele Rotterdammers met deze papieren probeerden de IJsselbrug te passeren werden ze aangehouden. Bij hun verhoor over de herkomst van de papieren werd de naam van Herman genoemd.
In de nacht van 9 op 10 januari 1945 werd een inval gedaan in het huis van de familie Rodink. De hele familie werd opgepakt, behalve broer Henk, die niet meer thuis woonde, hij kon onderduiken. Mevrouw Rodink en haar dochter werden na twee dagen vrijgelaten, vader bleef gevangen, broer Wim werd naar kamp Erica in Ommen gebracht. Herman kreeg zware verhoren te verduren maar heeft niets losgelaten.
Uiteindelijk werd hij opgesloten in het huis van bewaring in Zwolle.

Op de dag van de executie was Herman 24 jaar oud en ongehuwd.

terug

H.M.Rodink

© www.mijn-eigen-website.nl (design)