Stichting Monument Woeste HoeveHarmannes Johannes MeijersMans werd geboren op 31 december 1909 in Sleen.
Hij was wever van beroep en woonde in Vriezenveen. Daar werd hij lid van de LO (Landelijk Organisatie voor hulp aan onderduikers) en van de KP (Knokploeg) Almelo. Hij werkte samen met zijn vriend Reint Kerkdijk (zie: Kerkdijk, J.). Ze hielpen onderduikers en verder hielpen ze bij wapendroppings e.d. De wapens werden opgeslagen op de boerderij van Reint.

In de nacht van 6 op 7 maart 1945 werd er een razzia gehouden door de SD (Sicherheitsdienst) van Almelo in Vriezenveen en De Pollen, om mensen op te sporen die zich aan de Arbeitseinsatz (gedwongen tewerkstelling in Duitsland) hadden onttrokken. Ze waren bovendien getipt door een NSB'er uit Vriezenveen dat er op de boerderij van Reint Kerkdijk wapens werden verborgen. Bij de huiszoeking werden die inderdaad gevonden.
Reint en Mans werden gearresteerd en opgesloten in het huis van bewaring in Almelo. Op de avond van 7 maart werden ze overgebracht naar het SD-kantoor waar ze zwaar werden mishandeld. De SD'ers wilden hen hoe dan ook nog op de lijst van Todeskandidaten hebben voordat de wagen met gevangenen naar de "Woeste Hoeve" zou vertrekken.

Op de dag van de executie was Mans 35 jaar oud en ongehuwd.

terug

H.J.Meijers

© www.mijn-eigen-website.nl (design)